Hectisch Hong Kong

Als ik mensen vertel dat ik Hong Kong zo geweldig vind dan roept dat meteen de vraag “waarom?” op. Opvallend, want die vraag krijg je niet als je zegt dat je New York, Londen of Parijs fantastisch vindt. En dat terwijl Hong Kong zeker zo leuk is als deze drie andere wereldsteden. Wie foto’s of filmpjes van Hong Kong ziet die zal vooral de hectiek zien die in het centrum heerst. Vooral Nathan Road is een erg populaire locatie om te tonen als het om Hong Kong gaat.

Wat deze stad juist zo uniek maakt is dat er een gave mix ontstaan is van de Chinese cultuur en het westerse kapitalisme. Hoewel de stad zeker enorm drukke plekken kent zijn er juist zoveel mooie plekken te vinden waar het leven heel rustig is. Voorbeelden hiervan zijn Lantau Island, de parken in Kowloon en de vele dakterrassen die hoog boven het straatniveau verheven zijn. Yin en yang lijken hier als in bijna geen andere stad zo sterk van toepassing. Als je kennis maakt met de vele contrasten die Hong Kong kent dan kun je bijna niet anders dan verliefd worden op deze stad.

Wat mij vooral zo bevalt aan Hong Kong is dat je ondanks je westerse uiterlijk toch gewoon deel uit lijkt te maken van de stad. Met uitzondering van de stromannetjes van winkeliers op Nathan Road wordt je door niemand lastig gevallen. Je kunt deelnemen aan het dagelijks leven van Hong Kong zonder enig moment op te vallen. Dat betekent wel dat je één regel moet hanteren: ga altijd in de rij staan. Overal waar mensen moeten wachten zie je spontaan een rij ontstaan. Bij winkels, bij restaurants en vooral bij bushaltes zie je dat er spontaan rijen gevormd worden. Voordringen is ‘not done’.Plaats een reactie