Lichtfestival Gent 2015

Na de Gentse Feesten en de Gentse Winterfeesten kent Gent sinds enkele jaren nog een grote publiekstrekker: het Lichtfestival. Dit jaar wordt de derde editie van dit spectaculaire evenement gehouden in het centrum van Gent. Langs een route van maar liefst vijf kilometer passeer je tientallen lichtsculpturen, lichtinstallaties, interactieve lichtdemonstraties en zeer spectaculaire projecties waarbij er gebruik wordt gemaakt van de bestaande omgeving.

Steeds groter

Dit jaar is het de derde editie van het Lichtfestival. In 2011 werd de eerste editie gehouden. Het eerste Lichtfestival had een vrij bescheiden parcours en trok zo’n tweehonderdduizend bezoekers. Een jaar later werd het parcours iets vergroot tijdens de tweede editie. Omdat er dit keer maar liefst ene half miljoen belangstellenden op af kwamen was het erg druk rondom de verschillende installaties, maar ook op het parcours zelf. De derde editie, die op dit moment aan de gang is, heeft daarom een nog groter parcours gekregen. De totale route beslaat nu ruim 5 kilometer en strekt zich uit over het centrum en het kunstenkwartier van Gent. In totaal zijn er meer dan veertig lichtinstallaties te bewonderen.

Druk bezochte openingsavond

Het is maar goed dat het parcours vergroot is, want de openingsavond eergisteren werd ondanks het voorspelde slechte weer goed bezocht. Naar schatting zo’n 130.000 toeschouwers waren afgelopen donderdag op de been, waaronder ikzelf. Ik was door Toerisme Vlaanderen en Visit Gent uitgenodigd om de openingsavond van het Lichtfestival bij te wonen. Na een boottocht door Gent waarbij we diverse lichtinstallaties passeerden hebben we eerst met de groep in het Vleeshuis uitleg gehad over het Lichtfestival onder het genot van een glas Roomer en lokale kaas- en vleeswaren. Tegen acht uur ’s avonds zijn we op pad gegaan om de lichtinstallaties te bezoeken. Het was op dat moment fris, vooral door de wind. De kou deerde de bezoekers amper, gezien de grote hoeveelheid mensen die al op de been was.

Lichtinstallaties

In totaal staan er 44 lichtinstallaties langs het parcours, waarvan er 42 een permanente locatie hebben binnen de route. De drukte, het weer en het gegeven dat we met de groep bloggers en journalisten ook nog ons avondmaal moesten nuttigen tijdens de avond zorgde ervoor dat we helaas niet alles gezien hebben. Onder begeleiding van een kundige gids hebben we wel een leuke mix van grotere en kleinere lichtinstallaties gezien. De allereerste was Globoscope. Dit lichtkunstwerk bestaat uit lichtbollen in het parkje bij de Stadshal. Samen met de muziek zorgen de bollen voor een dynamische show die zich aan de omgeving aangepast heeft. De tweede installatie die we bezocht hebben is één van mijn favorieten: Echtzeitlicht. De Duitse kunstenares maakt van de gevels aan de Zandberg een kleurig stadspark. De kleuren en vooral ook het formaat van deze lichtinstallatie maken het zo bijzonder.

lichtfestival-gent1

Hierna bezochten we nog twee grote installaties: The Sound of Light (op de gouverneurswoning) en Dancing House. Allebei toppers op het Lichtfestival. In het geval van The Sound of Light is het de combinatie van lichtprojectie en muziek die indruk maakt, bij het Dancing House is het de manier waarop Klaus Obermaier het pand van het Zuid-Koreaanse consulaat gebruikt om het te laten transformeren in een gebouw van ijzerdraad.

lichtfestival-gent3

Andere lichtinstallaties die ik gezien heb zijn Daydream V2, Square Roots, Huis, La Nuit des Animeaux, Absence en The Wood voordat we bij één van de drukst bezochte onderdelen van het Lichtfestival aankwamen: Mysticete. Door middel van water en projectie lijkt het alsof er een heuse walvis in de wateren van Gent leeft. Helaas heb ik door de drukte hier geen goede foto van kunnen maken.

lichtfestival-gent9

Opvallend onderdeel zijn de bijna aaibare konijnen van ‘Intrude’. Deze immens grote witte konijnen zijn te aanschouwen op de Oude Beestenmarkt. Iets verderop, aan het Bisdomplein, werden we verrast met een betoverend mooie audiovisuele show op het Bisschopshuis. De dansende figuren op het huis maakten er een feestje van, dat na aan het eind met een ruim applaus beloond werd.

lichtfestival-gent12

Het enige binnenonderdeel dat we gezien hebben is Shadowspinner. Dit kunstwerk staat midden in het Wintercircus en projecteert door middel van het clair-onscur principe licht en schaduwen op vloer en wanden. Mogelijk staat er een wachtrij om het Wintercircus te bezoeken. Laat je hier niet door afschrikken, want het is echt de moeite van het wachten waard.

lichtfestival-gent11

Twee interactieve installaties die ik gezien heb zijn Cloud en The Wood. Cloud bestaat uit een wolk van zesduizend oude gloeilampen, waar trekkoordjes onder hangen. Met deze trekkoordjes kun je individuele lampen aan- en uitzetten. Omdat dit door het publiek gebeurt ontstaat er een dynamisch geheel. The Wood is een woud van lichtbomen. De kleuren en intensiteit van het licht verandert door de mensen die er doorheen lopen.

lichtfestival-gent18

Bij ‘Large Pendulum Wave’ komen licht en beweging mooi samen. De vijftien verlichte bollen bewegen op basis van zwaartekracht, waardoor diverse bewegingspatronen elkaar af laten wisselen. Natuurkundig gezien is deze installatie van Ivo Schoofs een absolute topper.

lichtfestival-gent15

Boven het water kun je ‘Drawn in light’ bewonderen. Ralf Westerhof heeft een enorm mobiel gemaakt waar verschillende stadse onderdelen in licht aanhangen. Door het langzaam rond te laten draaien verandert het stadsbeeld continu.

lichtfestival-gent17

Een van de grootste installaties die er te zien is tijdens het Lichtfestival in Gent is ‘Urban Keys’ Door middel van projectie en muziek worden er verschillende stadsgezichten getoond. Op het moment dat wij op het Sint-Pietersplein stonden was het inmiddels volop aan het sneeuwen. De sneeuw zorgde voor een extra dramatisch randje aan de lichtshow.

lichtfestival-gent16

Samenvatting

Het Lichtfestival is absoluut de moeite waard om voor naar Gent te reizen. Wie vanavond of morgenavond het Lichtfestival wil bezoeken die zal ongetwijfeld een geweldige avond beleven. Omdat het parcours vrij lang is en er veel te zien is, zou ik aan willen raden om bijtijds te beginnen. Het Lichtfestival start om 18 uur, wat een prima moment is om aan de rondwandeling te beginnen. je kunt overal in het parcours instappen. Het is vanwege de drukte wel aan te raden om met de stroom mensen mee te lopen.

Praktische informatie

Het Lichtfestival is op donderdag 29 januari 2015 begonnen en duurt tot en met zondagavond 1 februari. Het Lichtfestival is gratis toegankelijk en wordt in het centrum van Gent gehouden. De binnenstad is van 17:30 tot 00:30 uur afgesloten voor alle verkeer met uitzondering van tramlijn 1. Het festival start om 18 uur en duurt tot middernacht. Als je met de auto komt dan kun je het beste op een P+R terrein parkeren. De meeste Nederlandse bezoekers komen uit de richting Antwerpen, waardoor het P+R Flanders Expo de meest geschikte parkeerlocatie is. Van daaruit kun je met Tram 1 naar het centrum reizen.
Als je met de trein komt dan ben je zowel op station Gent Dampoort als op station Gent-Sint Pieters op loopafstand van het parcours. Wil je overnachten in Gent dan is de kans op kamers op dit moment vrij klein. Veel hotels zijn redelijk volgeboekt of helemaal uitverkocht tijdens het Lichtfestival. Kijk op booking.com voor nog beschikbare kamers.

lichtfestival-gent2

lichtfestival-gent5

lichtfestival-gent10

lichtfestival-gent14

lichtfestival-gent7

lichtfestival-gent6

lichtfestival-gent13

lichtfestival-gent8Plaats een reactie