Lysefjord in Noorwegen

Eerder werd op deze website al geschreven dat Noord-Noorwegen dit jaar ‚the place to be‘ is om het noorderlicht te zien. Echter, niet alleen Noord-Noorwegen heeft veel te bieden, maar ook het zuiden van dit land is absoluut een bezoekje waard. Met name de provincie Rogaland staat bekend om zijn mooie fjorden en bergen. Een van deze fjorden, de lysafjord, is wereldberoemd vanwege de bijzondere rotsformaties.

Preikestolen

Preikestolen, wat in het Nederlands zou vertalen naar preekstoel, is de belangrijkste toeristische attractie van de Lysefjord. Wellicht herken je deze rotsformatie van de afbeelding. Om bij dit prachtige uitzicht te komen, heb je wel eerst een stevige wandeling van ongeveer 2 uur heen en 2 uur terug voor de boeg. Je kan beginnen met deze wandeling vanuit één van de nabij gelegen accommodaties. Zo gaat er vanuit The Mountain Lodge een direct pad naar de rots. Zorg wel voor goede wandelschoenen, want het pad is niet altijd even begaanbaar. Daarnaast is het aan te raden genoeg eten en drinken mee te nemen en warme kleding te dragen. Wandelschoenen en outdoor kleding kun je bijvoorbeeld op deze website vinden.

Kjerag

Kjerag is een berg die onder andere bekend is vanwege de hoogte; met 1.110 meter steekt de berg ruim boven de andere bergtoppen uit. Mocht je helemaal naar de top willen om van het uitzicht te genieten, dan heb je een pittige tocht van 10 kilometer in het vooruitzicht staan. Deze tocht duurt ongeveer 5 tot 6 uur, waarbij je over verschillende bergruggen zult wandelen. De laatste jaren is de berg echter vooral bekend vanwege de zogenaamde Kjeragbolten. Dit is een ronde steen die tussen twee rotsen is ingeklemd en waar waaghalzen graag op gaan staan om een uitdagende foto te maken. Daarnaast is Kjerag een populaire bestemming voor base jumpers en bergklimmers.

Praktische info

Om Preikestolen en Kjerag te bezoeken, kun je het beste een hele dag inplannen. Het is vrijwel onmogelijk om beide rotsformaties op dezelfde dag te bezoeken, omdat Preikestolen aan de noord-west zijde van de Lysefjord ligt, terwijl Kjerag juist aan de zuid-oost zijde ligt. De Lysefjord ligt ongeveer 400 kilometer ten zuidwesten van Oslo, 300 kilometer ten zuiden van Bergen en 35 kilometer ten oosten van Stavanger. Als je meer wilt weten over de Lysefjord, zou je eens een kijkje op deze website kunnen nemen.

Beeldrechten: Flickr Alberto Carrasco Casado CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehoudenPlaats een reactie