Met Transavia naar Dubai

Sinds afgelopen winterseizoen vliegt ook Transavia vanaf Amsterdam naar Dubai. Na KLM, Emirates en ArkeFly is Transavia de vierde luchtvaartmaatschappij die naar Dubai vliegt. Voor Nederlandse toeristen maar ook zakenreizigers is Transavia in de meeste gevallen een goedkoper alternatief. Het is echter wel een beetje appels met peren vergelijken, zeker als je de Transavia-vluchten naar Dubai vergelijkt met premium luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Emirates.

Ten eerste is de basisprijs bij transavia.com niet all-in. Bagage meenemen in het ruim kost je geld, net als eten en drinken aan boord. Op een vlucht naar Dubai is een liter water toch wel aan te raden vanwege dehydratie. Kosten per persoon 2 x 2,50 = 5 euro. Sandwich erbij? Nogmaals 5 euro. Tel daar een flesje wijn, een zakje nootjes en een kop koffie bij op tijdens een vlucht van meer dan 7 uur en je zit al snel over de 15 euro per persoon op een enkele reis. Wil je gegarandeerd bij elkaar zitten, dan moet je vooraf stoelreservering regelen (en betalen). Kosten per stoel per enkele reis: 7 euro en 50 cent…. per stoel. Dus als je met 4 personen reist kost je dat 30 euro per enkele reis.

Verder zijn er vooral ook verschillen in het comfort. Concurrenten KLM en Emirates vliegen met grotere toestellen die voorzien zijn van prachtige personal entertainment systemen. Toch wel aangenaam op een langere vlucht. Ook zijn de zowel de beenruimte als de breedte van de stoel bij Transavia zeer beperkt, terwijl je bij KLM en Emirates gewoon comfortabel zit.

Een wezenlijk verschil is de vliegtijd. Ik ken weinig mensen die graag lang in een vliegtuig zitten. Hoe langer een vlucht duurt, des te zwaarder gaat comfort wegen. Twee uur opgevouwen zitten in een Transavia stoel richting Spanje is nog uit te houden. Een heenvlucht van 7 uur naar Dubai is al een ander verhaal. Op de terugweg naar Amsterdam kun je je lol helemaal op. De terugvlucht duurt ongeveer 9 uur (KLM: 7 uur). Dit wordt onder andere veroorzaakt door tussenstop die Transavia moet maken om te tanken.

Als je echt zo goedkoop mogelijk naar Dubai wilt vliegen dan kan Transavia een zeer goed alternatief zijn voor KLM of Emirates. Zeker als je niet veel nuttigt aan boord (of zelf deels meebrengt), je stoelen niet van tevoren vastlegt en met alleen maar handbagage reist kun je soms tot honderden euro’s besparen door met Transavia te vliegen. Wie gesteld is op comfort die zal moeten kijken of een eventuele meerprijs door met KLM of Emirates te vliegen de moeite waard is. Overigens zijn deze twee maatschappijen niet per definitie duurder dan Transavia. Dat is geheel afhankelijk van de reisdag, het moment van boeken en de beschikbaarheid van stoelen.Plaats een reactie