Nog niet naar Turkije of Marokko reizen

Buiten het door een grote groep als positief ervaren nieuws gisteren dat Europa deels weer opengaat voor Nederland, was er ook een kleine teleurstelling. De Nederlandse overheid past het reisadvies voor Turkije en Nederland nog niet aan, waardoor vakanties in Turkije of Marokko nog niet mogelijk zijn. Dat heeft vooral te maken met het feit dat beide landen niet in het Schengengebied of de Europese Unie liggen.

Dit meldt de overheid op Nederlandwereldwijd.nl:
“Om de risico’s op nieuwe uitbraken van het virus te beperken worden (reis)beperkingen stap voor stap versoepeld. Te beginnen in de EU/Schengenzone. Het reisadvies voor alle landen buiten het EU- en Schengengebied blijft voorlopig op oranje staan (alle niet-noodzakelijke reizen, dus ook vakanties, worden ontraden). Dat geldt dus ook voor Turkije en Marokko.”

Dat betekent concreet dat reizen naar Marokko of Turkije als toerist afgeraden wordt (negatief reisadvies). Dit heeft vaak directe gevolgen voor de dekking van je reisverzekering als je toch gaat.

Turkije

Voor de aanbieders van zonvakanties waarvoor Turkije een belangrijke markt is, is dit slecht nieuws. Na het bericht gisteren dat Turkije zelf weer klaar is om Nederlandse toeristen te gaan ontvangen deze zomer, was het alleen maar wachten op code geel vanuit Nederland. Nu die er op korte termijn niet lijkt te komen, betekent dit dat een groot deel van het zomervakantieseizoen verloren zal gaan voor deze markt. Voor mensen die graag een zonvakantie in Turkije willen vieren, betekent dit dat ze geduld moeten hebben of een alternatief moeten zoeken.

Marokko

Het niet opheffen van code oranje voor Marokko lijkt in eerste instantie vervelend voor Nederlanders met Marokkaanse roots, die hun familie in Marokko willen bezoeken. Wie in ogenschouw neemt dat dit zomerse soort familiereizen vooral met de auto gemaakt worden, die zal beseffen dat de impact van het negatieve reisadvies door Nederland minder gevolgen heeft dan je zou denken. In dit geval is het van belang dat alle grenzen op de route opengaan, waarbij je vooral afhankelijk bent van de grens tussen Marokko en Spanje. Of die zonder quarantaine opengaat deze zomer, valt te betwijfelen. Daarnaast is er nog een belangrijke factor: Marokko moet bereid zijn om toeristen uit Nederland te ontvangen.Plaats een reactie