Op pad met je eigen ‘vakantiehuis’

Vakantie, wie geniet hier nu niet van? Toch zijn er ook mensen die liever in hun eigen huis zijn in plaats van in een hotel, vakantiewoning of appartement. Een eigen tent is dan misschien een goede optie en als je iets luxer wilt, dan komen de caravan en de camper meer in de buurt. Welke voordelen hebben deze laatste drie?

Tent

Als je met de tent op vakantie gaat, leef je voornamelijk buiten. Afhankelijk van het type tent zijn er in de tent ook mogelijkheden om binnen te zitten. Sommige tenten zijn zo groot en luxe dat je gewoon een soort van woonkamertje hebt waar je droog zit bij slechter weer. Veel campings hebben stroom bij de plek waar je een koelkastje of iets anders op aan kunt sluiten, dus ook je keukentje kan redelijk compleet zijn. Er zijn tenten met één slaapcompartiment, maar sommige tenten hebben er ook meerdere. Natuurlijk is het allemaal wat minder luxe, tenzij je een tent huurt op een camping die al van alle gemakken is voorzien.

Caravan

De caravan achter de auto hangen betekent dat je eigenlijk je huisje bij je hebt. In de caravan zit meestal een keukentje, een bank, bedden en kastruimte. Als je een wat grotere caravan hebt, is er vaak ook een badkamer met een chemisch toilet en soms zelfs een soort van douche. De caravan kan op een campingplek neergezet worden, waar je hem aan kunt sluiten op de stroom. In de caravan heb je alles bij je, ook je eigen tuinmeubilair. Als je eventueel een voortent aan de caravan hebt, wordt je leefruimte nog groter. Het voordeel van een caravan is dat je een gezellig plekje op de camping kunt creëren, terwijl je er met de auto op uit trekt of boodschappen gaat doen. Je komt daarna altijd weer terug op je eigen stekkie. Het is natuurlijk ook mogelijk om een compleet ingerichte stacaravan te huren op een camping. Je kunt dan niet zomaar verder trekken, maar je hoeft ook minder zelf mee te nemen.

Camper

Een camper is weer een heel ander verhaal. Hier begint je vakantie al echt als je wegrijdt van huis. Al stop je al na 20 kilometer voor het eerste broodje of je wijzigt je bestemming, het kan allemaal. In de camper heb je echt alles bij je. Niet alleen je slaapplaats, maar ook de keuken en het sanitair. Je kunt zelfs ergens overnachten zonder dat je een stroompunt hebt. Als het weer je niet bevalt, dan trek je gewoon door naar het volgende punt. Die vrijheid heb je met een camper. Je hoeft zelfs niet een campingplaats van tevoren te reserveren. Meestal is er altijd wel ergens een plekje, zeker als je niet in het hoogseizoen gaat. En in het ergste geval ga je naar een camperplaats of ergens anders waar je mag staan met de camper. Het nadeel van een camper is dat je geen auto bij je hebt. Grote boodschappen moet je dus altijd met de camper doen, net zoals een stad bezoeken. Een goed alternatief is een klein autootje huren als je ergens wat langer wil staan of je neemt de fietsen of scooter mee en trekt er hiermee erop uit.

Aanschaf

Hoewel tenten goed betaalbaar zijn, lopen de kosten voor caravans en met name campers al snel op. Een camper is doorgaans duurder dan een nieuwe auto, al behouden ze wel beter hun waarde. Het is het overwegen waard om hier een persoonlijke lening voor te nemen. Je hebt namelijk lang plezier van een camper en in de regel behouden ze veel waarde. Daarbij kun je er dan ook gewoon eens een weekend ermee op uit trekken. Gewoon wanneer je zin hebt om er even tussenuit te zijn. Ze bespaart dus ook een hoop op andere vakanties.1 gedachte over “Op pad met je eigen ‘vakantiehuis’”

Plaats een reactie