Recordhoogte Donau in Boedapest

De Donau heeft gisteren het record van de hoogste waterstand verbroken. Met een hoogste peil van 8,91 meter werd het oude record van 8,67 meter uit het jaar 1876 verbroken. De Donau heeft net als de Moldau en de Rijn te maken met hoge waterstanden en overstromingen. Hevige regenval de afgelopen tijd heeft de waterstand van rivieren in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Zwitserland enorm doen toenemen.

Het centrum van Boedapest is dankzij de inzet van het leger en inwoners van Boedapest beperkt gebleven. Aangelegde nooddijken hebben veel ellende weten te voorkomen. Langs de oevers staan er op dit moment wel wat straten en pleinen blank. De afgelopen uren is het waterpeil van de Donau ter hoogte van Boedapest gedaald. De verwachting is dat deze daling doorzet.

Andere steden langs de Donau hebben nog steeds kans op overstromingen. De stijging van het waterpeil verplaatst zich stroomafwaarts.

Op het veerboothuisje langs de Donau in Boedapest kunnen ze weer een plaat bijplaatsen. Hier laten ze de recordhoogtes zien van de afgelopen honderdvijftig jaar. Dit keer kunnen ze de vermelding van 10 juni 2013 en een hoogte van 891 centimeter erop plakken.Plaats een reactie