Reizen met kinderen

Via diverse websites krijg ik weleens vragen of een bepaalde bestemming geschikt is voor kinderen. Het antwoord is vrijwel altijd ‘ja’. Ook voor kinderen is reizen een leuk en ontspannend avontuur, mits je als ouders maar rekening houdt met de kinderen. En nee, dan heb ik het niet over het aanwezig zijn van een restaurant waar ze patat en frikandellen serveren. Wie denkt dat ze hun kinderen echt een plezier doen door hun kinderen vooral maar geen nieuwe dingen te laten eten die mag nu stoppen met lezen. Die hoort niet tot de doelgroep waar ik op mik met dit bericht. Rekening houden met kinderen op reis betekent vooral voldoende rust inlassen waar dan nodig is, te extreme omstandigheden vermijden en er vooral rekening mee houden dat de spanningsboog van kinderen vaak wat korter is dan bij mensen.

Zo kun je met kinderen prima een museum bezoeken, maar zullen ze het niet op prijs stellen als je in Londen het Tate Modern, the National Gallery en the British Museum op één dag inplant. Overigens is dit voor de meeste volwassenen ook teveel van het goede. Wissel een museum af met iets leuks voor de kids en dan is het al een heel ander verhaal.

Wandeltochten met kinderen? Prima te doen! Wil je de K2 gaan beklimmen (nee vaders…. niet K3) dan is het een ander verhaal, maar de meeste kinderen vanaf een jaar of 6 tot 8 kunnen zeker een aardige wandeling aan. Pas je aan aan hun tempo en zorg voor voldoende eten, drinken en vertier onderweg. Een leuke manier om de kinderen tijdens een wandeling te vermaken is door middel van geocaching. Hiermee verandert een saaie wandeling in een spannende speurtocht. Een leuk gebied om dit te doen is bijvoorbeeld de Belgische Ardennen, maar ook op een Grieks eiland kun je gerust zo’n wandeltocht door de natuur maken.   

Rondreizen met kinderen? Natuurlijk wel. Met een camper door Canada, Frankrijk of Italië is iets wat bijna ieder kind geweldig vindt. Een rondreis door Maleisië, Florida, Nieuw-Zeeland of Midden-Amerika? Kan prima met kinderen. Die rusten in de auto wel. Of het budgettechnisch allemaal te doen is, is een andere vraag.

Een strandvakantie op Bali, Aruba, Curacao of de Mauritius in plaats van de Middellandse Zee? Ook geen enkel probleem. Houd hierbij wel rekening met het feit dat de zon meestal veel feller is. Goede bescherming tegen de zon is daarom, zeker bij jonge kinderen, een must. Het tijdsverschil is voor de meeste kinderen ook geen probleem. De manieren voor volwassenen om een jetlag te bestrijden werken ook voor kinderen. Pas je dus zo snel mogelijk aan aan de nieuwe tijd.

Zo kan ik nog een hoop voorbeelden noemen. Het punt dat ik wil maken is dat voor kinderen hetzelfde geldt als voor volwassenen: reizen is leuk, reizen is een ontdekkingsreis, maar respecteer je eigen grenzen en die van je jonge reisgenootjes. Een gestresste vader die de eerste nacht van de vakantie in één ruk doorrijdt naar de vakantiebestemming in Zuid-Frankrijk is vele malen gevaarlijker dan de meeste reisbestemmingen die misschien niet zo voor de hand liggend zijn voor een vakantie met kinderen. Het leren omgaan met nieuwe dingen hoort eigenlijk bij de opvoeding van kinderen. Dus waarom dit niet toepassen op vakantie?Plaats een reactie