Smokkelroute

Het Brabants land biedt verschillende prachtige natuurgebieden en daardoor geweldige plekken om te wandelen of te fietsen. Erg bekend zijn natuurlijk de Biesbosch en de Loonse en Drunense Duinen. Deze twee nationale parken zijn genieten nationaal veel bekendheid. Maar de provincie Noord-Brabant heeft veel meer te bieden op het gebied van mooie plekjes om de frisse lucht op te zoeken. Een fraai voorbeeld hiervan is de Smokkelroute, die in de volksmond ook wel het Smokkelaartje genoemd wordt. Deze grensoverschrijdende wandelroute laat je kennismaken met de Strijbeekse Heide, ten zuiden van Breda. Je wandelt over paden die vroeger echt gebruikt werden door smokkelaars tussen Nederland en België. De naam is gebaseerd op de daadwerkelijke historie van dit gebied. Smokkelen was ten tijde van de hoge invoerrechten een geliefde bezigheid in de grensstreek.

Het mooie aan deze wandeling is de diversiteit waar je onderweg mee te maken krijgt. Het landschap laat verschillende gezichten zien, zoals het prachtige ven in de Goudberg, paden langs loofbomen en bruggetjes over het water. De afwisseling in de route maken van de Smokkelroute een waar succes. Wij hebben hem gisteren voor de tweede keer gelopen en waren net zo onder de indruk als de eerste keer. Toen was het zomers warme voorjaarsdag tijdens de eerste lockdown. Eigenlijk mocht je als Nederlander België toen niet in. Dat is nu nog wel iets om rekening mee te houden: kijk wat de COVID-19-maatregelen zijn en neem voor de zekerheid je ID-bewijs mee.

Eerlijk is eerlijk: ik vond de wandeling gisteren tijdens ietwat grijze weersomstandigheden misschien wel mooier dan de wandeling tijdens zonnig en warm weer in het voorjaar. De natuur laat hier in de winterstand een andere schoonheid zien, die wat mij betreft niet onderdoet voor het moment waarop de natuur in bloei staat.

Ideaal voor kinderen

Vanwege de beperkte lengte en moeilijkheidsgraad is de wandeling over de Smokkelroute ideaal om met kinderen te maken. De totale lengte van de gehele route bedraagt ruim acht kilometer. Dat is voor de meeste kinderen prima te doen. Er zijn twee manieren waarop de route ingekort kan worden. Aan de zuidkant kun je een deel het noordelijke pad van de Elsakkerroute nemen, wat ruim een kilometer van de wandeling afsnoept. In het noorden kun je ervoor kiezen om over de weg terug te lopen naar de parkeerplaats. Ook dat scheelt je ruim een kilometer.

Praktische informatie

Het vertrekpunt voor de Smokkelroute is vlakbij Het Smokkelaartje. Deze pannenkoekenboerderij is vanwege de coronamaatregelen tijdelijk niet geopend om er wat te eten of te drinken. Er is nu wel een tijdelijke afhaal koek & zopie ingericht. Deze is alleen in het weekeinde geopend. Het adres voor de GPS is Goudbergseweg 8 in Strijbeek.

De wandeling is ongeveer 8,5 kilometer lang en neemt 1,5 tot 2 uur in beslag. Onderweg zijn er een aantal plekken waar je kunt picknicken of uitrusten op een bankje. Zeker in de wintermaanden is het gebruik van wandelschoenen of laarzen aanbevolen.

De route wordt door middel van bordjes duidelijk aangegeven. Op verschillende punten staan informatieborden over de bijzondere plekjes die je tegenkomt. Op de website van Staatsbosbeheer kun je de Smokkelroute op kaart bekijken.1 gedachte over “Smokkelroute”

Plaats een reactie