Suriname rookvrij

Het Surinaamse parlement heeft een ingrijpende beslissing genomen om het aantal rokers drastisch te doen verlagen. Er is een wet aangenomen dat een algeheel rookverbod in werking stelt voor roken in het openbaar in heel Suriname. Je mag dan op straat en zelfs diep weg in de jungle niet meer roken. De enige plekken waar je nog mag roken zodra de wet ingaat is in de auto of in een woning.

Deze drastische maatregel betekent dat toeristen eigenlijk vrijwel nergens meer kunnen roken als ze Paramaribo of andere bestemmingen in Suriname bezoeken. Roken in hotels is dan helemaal niet meer toegestaan. Een peuk opsteken in de tuin of op het balkon bij een hotel is er dan ook niet meer bij. Wie betrapt wordt op roken in het openbaar zou zelfs een gevangenisstraf kunnen riskeren. De enige optie voor een vakantieganger om te kunnen roken in Suriname zou het bezoeken van privéhuizen of het huren van een auto (mits de verhuurder roken in de huurauto toestaat).

Hoewel de wet door het parlement aangenomen is, is er nog een handtekening van president Desi Bouterse nodig. De verwachting is dat dit binnen een paar weken zal gebeuren.

De wet omvat nog een aantal maatregelen die het aantal rokers zou moeten doen dalen. Zo komen er afschrikwekkende afbeeldingen op pakjes sigaretten en wordt tabaksreclame verboden.Plaats een reactie