Wat is er mis met Menorca?

Deze week werden de toeristische statistieken van de Balearen gepubliceerd over het afgelopen jaar. De Balearen bestaat vooral uit de eilanden Mallorca, Ibiza, Formentera en Menorca. Het blijkt dat er een enorme groei is geweest van het totaal aantal Nederlandse toeristen dat deze populaire Spaanse eilanden bezocht. In 2015 waren dat er 353.397, in het jaar 2016 telde men 489.223 Nederlandse bezoekers en afgelopen jaar werd het recordaantal van 571.629 Nederlanders geregistreerd. Enorme groeicijfers die alleen maar bevestigen wat de reisorganisaties hier al wisten: de Balearen zijn hot! Het aangename klimaat van de Balearen in combinatie met een korte vluchttijd, veel mooie stranden en een veilige omgeving maken van deze eilanden een topbestemming voor het zomerseizoen.

Als je de aankomsten per luchthaven gaat bekijken dan is er iets opvallends gaande. De combinatie Ibiza/Formentera is onder Nederlanders populairder dan het eiland Mallorca. Op de internationale luchthaven van Ibiza landden vorig jaar 282.176 Nederlanders. Op het vliegveld van Mallorca waren dat er 275.046. Als je kijkt naar de statistieken van Menorca dan zie je dat dit eiland met slechts 14.407 Nederlanders aanzienlijk achterblijft. Deze cijfers tonen een geheel andere verhouding dan wanneer je naar alle bezoekers (dus niet alleen Nederlanders) kijkt. Dan is Mallorca met 71,2% veruit de populairste bestemming, Ibiza/Formentera met 19,8% de nummer twee en Menorca met 9% de nummer drie.

De vraag is dan waarom Nederlanders zo weinig naar Menorca gaan. De stranden zijn uitstekend, een colaatje of biertje kost aanzienlijk minder dan op Ibiza en de pakketreizen naar Menorca zijn doorgaans zeer betaalbaar. Ik begrijp het dat je voor het uitgaansleven naar Ibiza wilt. Maar wie met het gezin een leuke strandvakantie wil vieren die heeft op Menorca vaak meer waar voor zijn geld.Plaats een reactie