Wel naar Griekenland?

De afgelopen dagen neemt het aantal berichten over Griekenland in de internationale media flink toe. De Grieken zijn volop in onderhandeling om oplossingen te vinden voor de aflossing van de enorme schuldenlast. Kranten speculeren massaal over een Grexit (Griekenland uit de euro) en/of een faillissement van het land. Deze berichten hebben een negatief effect op het aantal mensen dat nu nog een vakantie boeken. Terecht of niet?

Laten we vooropstellen dat niemand te maken wil hebben met lokale economische en politieke problemen tijdens een vakantie. Echter is het altijd de vraag in hoeverre het een effect zou kunnen hebben op jouw vakantie. De kans dat je in Griekenland serieus in de problemen komt is klein, zolang je maar twee voorzorgsmaatregelen neemt.

Geld

Wat als Griekenland uit de euro stapt? Dat vragen veel toeristen zich af. Dan is de kans groot dat de drachme in allerijl weer terugkeert. Het grote voordeel voor ons is dat wij wel euro’s hebben en dat dat ook na een ‘Grexit’ als een stabiele munt gezien zal worden. Je zult daarom vrijwel zeker nog gewoon met euro’s kunnen blijven betalen tijdens je vakantie op Rhodos, Kreta of elders in Griekenland. Het enige probleem is dat er geen euro’s meer uit de geldautomaten meer zullen komen. Neem daarom voldoende contant geld mee naar Griekenland.

In het geval dat je een all-inclusive vakantie geboekt hebt dan heb je zelfs maar beperkt contant geld nodig, want vrijwel je hele vakantie is vooraf al betaald.

Reisverzekering

In het geval dat je een vakantie bij een Nederlandse reisorganisatie geboekt hebt dan zijn zij ervoor verantwoordelijk dat je naar Griekenland vliegt, daar de geboekte vakantie kunt vieren en vervolgens weer teruggevlogen wordt naar Nederland. Daar verandert niets aan. In het geval dat je zelf een samengestelde vakantie geboekt hebt dan is het mogelijk dat je door stakingen of andere acties vertraging oploopt tijdens de heen- of terugreis. Met een goede annuleringsverzekering (die ook geldt voor samengestelde reizen) voorkom je dat je in dat geval zelf voor eventuele extra kosten opdraait.

Omdat bij een faillissement er ook problemen zouden kunnen ontstaan in de staatsziekenhuizen, moet je kijken of je met een reisverzekering gebruik kunt maken van privéklinieken. Dit zijn commerciële bedrijven en die zullen vrijwel zeker gewoon door blijven draaien.

Voordeel

Mogelijk heb je als Nederlandse toerist zelfs een voordeel bij een Grexit. De Grieken zullen staan te springen om harde valuta zoals de euro in handen te krijgen. Waarschijnlijk zorgt dit voor concurrerende prijzen in de toeristensector.

Wel naar Griekenland!

Zoals je leest zal het voorde toeristen allemaal wel los lopen als het mis gaat in Griekenland. Er zijn geen indicaties dat je als toerist serieuze risico’s loopt bij een faillissement van de Grieken. Wij zouden daarom geen enkele reden weten te bedenken om Griekenland als vakantiebestemming te mijden. Sterker nog, we zouden juist eerder geneigd zijn om nar Griekenland op vakantie te gaan. Al was het alleen al om de Grieken op een positieve wijze financieel te steunen. Jij een heerlijke vakantie, zij geld. Fair toch?Plaats een reactie