Archeologische bezienswaardigheden op Rhodos

Het eiland Rhodos is het op drie na grootste eiland van Griekenland en ligt in het zuidoosten van het land in de Egeïsche zee. De hoofdstad van het eiland is Rhodos-Stad; deze stad telt ruim 60.000 inwoners en ligt aan de noordzijde van het eiland. Volgens de Griekse mythologie werd Rhodos geschapen door oppergod Zeus. Toen hij de wereld verdeelde onder de goden vergat hij daarbij Helios. Hierop liet hij Rhodos uit de zee rijzen en schonk het eiland aan Helios.

Archeologie
Op Rhodos is een schat aan archeologische bezienswaardigheden te bezoeken. De oude binnenstad van Rhodos-Stad is ruim 2.400 jaar oud en is een bezienswaardigheid op zich. Hoewel de stad zelf vrij hectisch is kun je een rondwandeling maken die je om de oude vestingmuren van de stad leidt. Grote delen van de muren zijn in perfecte staat en kunnen dus nog steeds bewonderd worden. In Rhodos-Stad vind je tevens het archeologisch museum van Rhodos dat een ruime collectie archeologische vondsten tentoonstelt. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is een voormalig hospitaal van de ridders van de Johannieters dat over een schitterende binnenplaats beschikt.
Aan de oostkust van Rhodos vind je het stadje Lindos dat ook wel bekend staat als het witte stadje, dit vanwege de witbeschilderde pittoreske huisjes die hier staan. Lindos ligt aan een schitterende baai. Vanuit het stadje kun je een wandeling maken naar de rots die uitkijkt over deze baai. Bovenop de rots stat de antieke akropolis van Lindos met de tempel van Athena Lindia.
Bij het plaatsje Kamiros kun je de archeologische opgravingen van deze eens zo machtige stad bezoeken. In het jaar 226 voor Christus werd deze stad uit de Hellenistische periode door een aardbeving compleet van de aardbodem weggevaagd. De stad werd herbouwd en in het jaar 142 na Christus wederom compleet verwoest door een aardbeving. De opgravingen die je hier kunt bewonderen stammen uit deze tweede periode van de stad.Plaats een reactie