Autoverzekering tijdens de vakantie

Je bent aan het genieten van een welverdiende vakantie in het buitenland, maar dan krijgt je auto opeens kuren. Ontzettend vervelend, onhandig en de timing kan niet slechter zijn. Op zo’n moment is het fijn dat je terug kunt vallen op een goede autoverzekering, waarmee pechhulp in het buitenland is gedekt. Check daarom altijd goed welke dekking je hebt en hoe je eventueel pechhulp regelt als het nodig is vóórdat je naar je vakantieadres vertrekt – dat scheelt je een beetje stress op het pechmoment.

Dekking in het buitenland

De dekking van de verzekering in het buitenland hangt af van de autoverzekering die je hebt afgesloten. Je krijgt in het buitenland eigenlijk dezelfde vergoeding van je verzekeraar als wanneer je schade rijdt in Nederland zelf. Een WA-verzekering met beperkt casco dekt in het buitenland dus schade zoals diefstal, storm- en brandschade, een aanrijding met een wild dier en kapotte ruiten. Met een allriskverzekering is naast al deze vormen van schade, ook schade gedekt die je zelf veroorzaakt aan de auto. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan krijg je alleen schadekosten vergoed voor schade die jij bij andere aanricht.

Extra dekking in het buitenland
Je kunt ervoor kiezen om op vakantie een extra dekking af te sluiten bij je verzekeraar, een zogenoemde buitenlandmodule. Deze dekt aanvullende zaken die niet onder je standaard verzekering vallen. Denk daarbij aan:

  • Pechhulp in het buitenland.
  • De vergoeding van kosten wanneer je ergens moet overnachten totdat de auto is gerepareerd en je naar huis kunt.
  • Kosten voor vervangend vervoer.
  • Repatriëring van de auto en/of de inzittenden.

Het belang van de groene kaart

Wanneer je de auto verzekert, krijg je een groene kaart. Hierop kun je precies zien in welk land de verzekering wel en geen dekking biedt. In landen waar je dekking hebt, gelden dezelfde voorwaarden van de verzekering als in Nederland. Met andere woorden: hoe uitgebreider de verzekering, hoe beter de dekking. Is een land op de groene kaart doorgestreept, dan heb je hier geen dekking. De groene kaart heeft daarnaast ook de functie van verzekeringsbewijs. Je hoeft de kaart tegenwoordig niet per se meer op zak te hebben, maar verstandig is het wel. Zeker in het buitenland. Zo kun je altijd aantonen dat de auto goed is verzekerd. Ook staan op de groene kaart telefoonnummers die je bij pech in het buitenland kunt bellen en andere belangrijke verzekeringsgegevens. Handig op stressmomenten.

Pechhulp

Je kunt pechhulp verzekeren via een extra (aanvullende) dekking boven op de bestaande verzekering voor de auto. Niet alleen via de autoverzekeraar kun je je verzekeren voor pechhulp, ook via een pechhulpdienst als de ANWB of via de reisverzekering kun je je verzekeren voor pechhulp. Wil je alleen pechhulp wanneer je op vakantie bent in het buitenland? Dan kun je ook overwegen om de auto via de reisverzekering te verzekeren voor pechhulp. Zorg er wel voor dat je pechhulp niet onderbrengt bij verschillende verzekeringen, dan betaal je alleen maar extra premie zonder dat je extra verzekerd bent.

Waar je verder op moet letten

Voordat je op vakantie gaat, is het dus handig te weten wat de autoverzekering precies dekt. Twijfel je hierover of kom je er niet uit, raadpleeg dan je verzekeraar. En neem verder de groene kaart mee op vakantie. Zorg er ook voor dat je in de kofferbak een veiligheidshesje, gevarendriehoek en brandblusser hebt. Dit is in de meeste landen in Europa namelijk verplicht. Let er bovendien op dat je de flitswaarschuwing op het navigatiesysteem uitzet want in Duitsland, België, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk is dit verboden en kun je een forse boete krijgen.

De verzekering voor de caravan

De caravan is in principe gedekt via de verzekering voor de auto wanneer die vastgekoppeld is aan je bolide tijdens de rit. Een losgekoppelde caravan valt niet onder de autoverzekering. Die kun je apart verzekeren via een caravanverzekering. Dan weet je zeker dat de caravan gedekt is voor schade die wordt veroorzaakt door brand, een aanrijding of slecht weer.Plaats een reactie