De vijf mooiste autoroutes van Europa

Met de auto op vakantie gaan heeft veel voordelen: je bent flexibel, kunt meer meenemen dan met de trein of de fiets, en onderweg zijn vaak mooie landschappen te zien. Tenminste, als je de route goed uitzoekt. Wij hebben de vijf mooiste autoroutes van Europa op een rijtje gezet.

 1. Trollstigen, Noorwegen
  Noorwegen is een geliefde bestemming voor autovakanties vanwege de spectaculaire bergen en adembenemende fjords. Als je een tocht langs de westkust maakt, vergeet dan niet langs de Trollstigen te rijden, op de route tussen Valldal en Åndelsnes. Bovenaan de steile klim, die elf haarspeldbochten telt, heb je een prachtig uitzicht op de bergtoppen Dronning, Kong en Bispe (Koningin, Koning en Bisschop), en op meerdere watervallen. Let op: in de wintermaanden is de Trollstigen gesloten.
 2. Ring of Kerry, Ierland
  Deze weg aan de zuidwestkust van Ierland voert je vanuit Cork door het Killarney National Park en het maanlandschap van de Burren. Bijzonder is ook het Staigue fort, een cirkelvormig bouwwerk dat ca. 500 jaar voor Christus is ontstaan.
 3. Brenner Landstraße, Oostenrijk en Italië
  De Brenner Landstraße was vóór de opening van de snelweg over de Brennerpas de belangrijkste route tussen Oostenrijk en Italië. Tegenwoordig is het er wat rustiger, en bovendien hoef je geen extra tol te betalen. Je hebt een prachtig panorama-uitzicht op de omringende bergtoppen, en niet te vergeten op de Brennerbrug, waar de snelweg overheen loopt. De haarspeldbochten door de bergen vragen wel wat meer van je auto dan de snelweg. Vergeet dus niet om vóór vertrek je remschrijven te controleren, en eventueel nieuwe te bestellen, bijvoorbeeld bij een onlineshop als deze.
 4. Amalfikust, Italië
  Als je via de Brenner Landstraße Italië hebt bereikt en doorrijdt naar het zuiden, mag je de Amalfikust zeker niet missen. De route begint in Napels, voert je langs de Vesuvius naar Pompeii, en vanaf daar langs de kust van het schiereiland van Sorrento. De weg loopt over hoge klippen die uit zee oprijzen, en langs dorpjes die op terrassen in de heuvels zijn gebouwd. De stad Sorrento is bovendien de thuisstad van de citroenlikeur limoncello.
 5. Transfagarasan, Roemenië
  Voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson noemde de Transfagarasan ooit de beste ‘driving experience’ ter wereld. De weg is 90 kilometer lang en loopt door en over het Fagarasgebergte in Roemenië. De route is alleen iets voor ervaren chauffeurs, omdat hij een hoogte van 2134 meter bereikt, de weg vaak slecht is en er veel haarspeldbochten zijn. Wie de uitdaging aangaat, wordt beloond met een prachtig uitzicht op het kasteel van de 15e-eeuwse vorst Vlad Dracula (ja, het romanpersonage is op hem geïnspireerd), en een rit langs het Vidraru- en het Baleameer.

Beeldrechten: Flickr Transfagarasan Cristian Bortes CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehoudenPlaats een reactie