Half Moraira te koop

De kredietcrisis die in 2007 uitbrak heeft Spanje ook goed geraakt. Hoge werkloosheidscijfers, een instabiele economie en dalende huizenprijzen maken van Spanje één van de probleemkindjes in de Europese Unie. Dit is ook duidelijk voelbaar in de toeristenplaatsen waar men het vooral moet hebben van bezitters van villa’s als tweede (of derde woning). Het vroeger onbeduidende vissersdorpje Moraira is in de afgelopen decennia omringd door wijken vol prachtige villa’s. Ongeveer 90 tot 95% van alle toeristen die in Moraira verblijft doet dat in een gehuurde of eigen villa. De crisis heeft ervoor gezorgd dat het aantal villa’s dat te koop is gezet enorm toegenomen is. Ook staan de prijzen nog steeds onder druk. Het is zelfs zo gek dat sommige villa’s die nu te koop staan al in 2009, tijdens ons laatste bezoek aan Moraira, ook al te koop stonden. Wie door de urbanisaties loopt die merkt dat nu, hartje zomer, redelijk veel villa’s onbewoond zijn. Ook is duidelijk dat er steeds meer villa’s behoefte hebben aan onderhoud.

Aan de andere kant merk je ook dat er relatief veel villa’s zijn die flink onderhanden genomen worden. Alleen al in de vrij kleine straat waar wij nu verblijven zijn er vier villa’s waar grondige renovatiewerkzaamheden plaatsvinden. De villa naast ons is omgetoverd tot een strakke villa die er weer jaren tegen aan kan. Een villa ongeveer vijftig meter verderop wordt op dit moment compleet gestript. Waarschijnlijk zal dit pand volgend jaar onherkenbaar veranderd zijn.

De vraag is hoe lang het nog duurt totdat de huizenmarkt in Moraira weer normaal wordt. Nu lijkt het erop of half Moraira te koopt staat tegen prijzen die tot tientallen procenten lager liggen dan voor het uitbreken van de crisis. Al voor twee ton koop je een villa met drie slaapkamers en een eigen zwembad. Een voorbeeld hiervan is deze villa die oorspronkelijk 250.000 euro kostte en via 220.000 euro inmiddels verlaagd is naar 199.500 euro. Wie een half miljoen meebrengt die kan een vrij luxe villa kopen inclusief mooi uitzicht, vier slaapkamers en twee of drie badkamers.Plaats een reactie