Lekker volk, hoor

Eén van de aangename zaken waar je op vakantie van profiteert is dat je weinig geconfronteerd wordt met Nederlanders. Uitzondering is als je de typische bestemmingen bezoekt waar je grote concentraties van medelanders aantreft zoals Salou, Chersonissos, Lloret de Mar en Benidorm. Op dat soort plekken wordt onderhand meer Nederlands dan Spaans of Grieks gesproken.

Waarom het prettig is om eens niet omringd de zijn door Nederlanders? Omdat Nederlanders altijd een mening hebben en vooral hun best doen om die zoveel mogelijk te uiten. Raszeikers, azijnpissers, bemoeials eerste klas…. Misschien niet juist om te generaliseren en gelukkig zijn er veel uitzonderingen, maar ik weet zeker dat heel wat landgenoten zichzelf of anderen hierin kunnen herkennen.

Een fraai voorbeeld zijn de reacties die je leest bij sommige nieuwsberichten. Lees je iets over een vliegticket dat aan gewicht van een persoon gekoppeld is? Gegarandeerd dat je honderden reacties leest van mensen die niet te lang of te dik zijn, waardoor hun lichaamsgewicht rond of onder het gemiddelde blijft. Je mag niemand discrimineren, behalve dikkerdjes, want dat is allemaal hun eigen schuld. Kinderverkrachters, drugsverslaafden, criminelen, rookverslaafden en alcoholisten mogen allemaal goedkoop mee in het vliegtuig. Als je echter een maatje meer hebt of te lang bent dan moet je maar bijbetalen. Het asociale van de gemiddelde Nederlander komt hierin naar boven, want zolang anderen bloeden en jijzelf er mogelijk zelfs profijt van hebt dan is het goed. Het geeft je zelfs een excuus om eens lekker eventjes publiekelijk tegen anderen aan te schoppen. Dan wel lekker anoniem van achter een computer, want ze zouden jou eens op je minpunten aan durven pakken.

Vandaag stond er in de Telegraaf een artikel over de kosten waar je mee te maken kunt krijgen als de naam op je vliegticket niet klopt. Volgens het artikel is de boete die je op de luchthaven betaalt gemiddeld 200 euro. Dat is gewoon eventjes bijna vijfhonderd ouderwetse guldens omdat er een letter verkeerd staat of een vrouw per ongeluk de achternaam van haar man ingevoerd heeft in plaats van haar meisjesnaam dat in haar paspoort staat.

Tweehonderd euro voor een handeling die enkele minuten kost is te gek voor woorden. Zelfs mijn voormalige accountant heeft mij niet zo zwaar opgelicht. Nog treuriger zijn de reacties op het artikel.

Een kleine bloemlezing:

  • ” Ik check ook altijd na het invullen of het er goed staat,dus dit is echt eigen schuld. Deze mensen zijn dus ook niet in staat om werk te doen waar het er nogal op aan komt,denk ik dan ook”
  • ” Grappig weer om te zien dat de gemiddelde nederlandse consument de schuld van zijn eigen fout altijd bij een ander neerlegd ipv te denken, “goh had ik die bevestiging nu eens goed gelezen dan had ik 200 euro bespaard”, ze mogen wat mij betreft hier ook 500 euro van maken. Wij nl’ers zijn echt uniek in de wereld in het niet nemen van onze eigen verantwoordelijkheid als consument en ik spreek uit ervaring en wordt veroorzaakt door alle betutteling.”
  • “Ze hebben gelijk. Het kost alsnog extra administratie en een goedkoop ticket krijg je nu eenmaal door zo veel mogelijk zelf te doen. En als je al niet in staat bent om even te lezen wat er gevraagd wordt en je gegevens foutloos in te vullen moet je gewoon naar een reisburo gaan en bereid zijn om meer te betalen. Service kost geld.”

Op de honderden vluchten die ik gemaakt heb, heb ik nooit een verkeerde naam ingevuld. Mij zullen ze niet zo snel een hoge administratieve boete kunnen geven, maar zeg nooit dat het nooit kan gebeuren. Heb het afgelopen week nog gekker meegemaakt. Bij het inchecken op de luchthaven van Cancun ontvingen mijn dochters en ikzelf een boardingpass van andere mensen. Zelfs na dit te melden hebben ze ons met die verkeerde boardingpasses aan boord laten gaan. Wijzigen was toen niet nodig….

Ik vraag me af hoe perfect al die mensen zijn die continu commentaar hebben op alles en iedereen in hun omgeving. Het rechtvaardigen van asociaal hoge boetes omdat iemand een foutje gemaakt heeft is net zo asociaal als de boete zelf. Dat extra werk betaald moet worden, dat begrijp ik. Maar volwassenen op dergelijke manier afstraffen alsof ze kleine kinderen zijn gaat me te ver.Plaats een reactie