Met zomerbanden op wintersport

Nederlandse wintersporters vertrekken nog steeds met zomerbanden naar de wintersport. Onderzoek van Alles over Vakanties heeft uitgewezen dat op drie peilplekken (Filzmoos in Oostenrijk, Lipno nad Vltavou in Tsjechië en Les Menuires in Frankrijk) bijna tien procent van de automobilisten met zomerbanden op pad is gegaan de afgelopen decembermaand. Het hoogste aantal auto’s op zomerbanden is aangetroffen in Tsjechië. Maar liefst 14 van de 88 Nederlandse auto’s was hier voorzien van zomerbanden. Dat is ruim vijftien procent. Het advies om vooral niet op zomerbanden door Duitsland te rijden lijkt hiermee door een vrij groot aantal mensen uit de wind geslagen te zijn.

In Filzmoos in het Oostenrijkse Salzburger Land bleken 11 van de 92 onderzochte Nederlandse auto’s niet van winterbanden voorzien te zijn. Een eigenaar van een Volkswagen Polo zei al jarenlang goed uit de voeten te kunnen met zomerbanden en eventueel sneeuwkettingen op het laatste stuk. Hij bezocht Filzmoos nu voor de vijftiende keer op rij en was nog nooit in de problemen gekomen met zijn zomerbanden onder de auto.

Dat het Franse ski-oord Les Menuires gasten ontvangt die niet graag voor verrassingen komen te staan blijkt uit het feit dat hier slechts twee van de vijftig auto’s nog op zomersloffen rondreden. Dat beide auto’s vierwielaangedreven SUV’s betrof zal waarschijnlijk geen toeval zijn. De grens bij dit soort auto’s wat betreft grip ligt in de regel veel hoger dan bij normale auto’s. Het feit dat winterbanden voor dit soort type auto’s vaak erg prijzig zijn zal ook meegeteld hebben bij de overweging om toch met zomerbanden op pad te gaan.1 gedachte over “Met zomerbanden op wintersport”

  1. Inderdaad opvallend hoeveel bestuurders in Oostenrijk onderweg zijn op de gewone zomerbanden. De consequenties zijn niet mals. Wees trouwens ook een vent en maak je dak schoon voordat je wegrijdt vanuit je ski appartement. Afgelopen week diverse Nederlanders zien rijden met een pak van 50 cm op de auto. Naast dat je een hoger brandstof verbruik hebt is het rete vervelend als de plakken sneeuw van je auto waaien. Oja, Oostenrijkers zijn niet onder de indruk van handrembochtjes in de sneeuw.

    Beantwoorden

Plaats een reactie