Mooie overnachtingssteden langs de Franse autoroutes

De komende weken rijden er grote aantallen Nederlanders over de Franse snelwegen op weg naar hun vakantiebestemming of weer op weg naar huis. Sommigen maken er een sport van om zo snel mogelijk over de Franse tolwegen naar hun eindbestemming te scheuren, maar er zijn ook voldoende mensen die van de autorit geen race tegen de klok maken maar in etappes de route volbrengen. Nou kun je er natuurlijk voor kiezen om een sfeerloos hotel langs de snelweg te boeken om te overnachten. Je kunt echter ook beslissen om op de heen- of terugweg één of twee dagen door te brengen in een stad(je) dat de moeite waard is om wat tijd in door te brengen. Op die manier vier je eigenlijk een extra vakantie tijdens je vakantie. Als je het een beetje slim plant dan maak jij een leuke stedentrip terwijl de rest op een Zwarte Zaterdag een groot deel van de dag in de file staat.

We hebben een aantal Franse steden op een rijtje gezet die volgens ons de moeite waard zijn om een serieuze tussenstop te maken.

Leuke steden langs de route Luxemburg-Zuid-Frankrijk

In de regio Lotharingen tref je meteen al twee parels van steden aan: Metz en Nancy.  Nancy is met ruim honderdduizend inwoners de op één na grootste stad van de regio en heeft zowel in de middeleeuwen als in de achttiende eeuw mooie bloeiperiodes gehad. De grandeur uit die tijd is vooral terug te zien op het centraal gelegen Place Stanislas.

Metz is één van de oudste steden van Frankrijk en is de hoofdstad van Lotharingen. De stad herbergt verschillende middeleeuwse gebouwen. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Kathedraal van Metz.

Wat dieper in Frankrijk liggen Dijon en Lyon. De eerste stad is vooral bekend vanwege de mosterd. Daarnaast was vroeger ook de hoofdstad van het Franse deel van het Hertogdom Bourgondië. Het Bourgondische leven is heden ten dage zeker terug te vinden in de gezellige binnenstad.

Als je wat verder door wilt rijden dan kom je in Lyon terecht. Dit is wat betreft grootte de derde stad van Frankrijk. Lyon is onder vakantiegangers vooral bekend als verkeersknelpunt en omdat het steunpunt van de ANWB hier gevestigd is. De stad barst echter ook van de musea en andere bezienswaardigheden. Het leuke aan Lyon is dat er naast de Franse keuken ook veel internationale keukens vertegenwoordigd zijn.

Vlak nadat de A7 zich opsplitst in de A8 en de A9 ligt de stad Avignon. Het historisch centrum van Avignon is omgeven door een enorme stadsmuur die meer dan 4 kilometer lang is. De binnenstad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Leuke steden op de route Lille-Toulouse

Rijd je door het hart van Frankrijk heen dan zou het tegen de Belgische grens gelegen Lille een leuke tussenstop kunnen zijn. Deze hippe stad behoorde vroeger tot Vlaanderen. De Vlaams-Nederlandse invloeden zijn zowel in de architectuur als in het dagelijks leven terug te vinden. Lille is een goede tussenstop voor wie vanuit het noorden van Nederland komt.

De meest interessante stad is natuurlijk Parijs. Wat betreft autorijden is dit een beetje de ‘hel van Frankrijk’, maar de stad heeft zoveel te bieden dat je hier eigenlijk meerdere dagen door zou moeten brengen. Maar wat let je om gewoon een half dagje Parijs ’te doen’ en in ieder geval de Eiffeltoren te bezoeken of een andere bezienswaardigheid die jij graag een keer wilt zien?

Als je de A75 richting het Viaduct van Millau volgt dan zou je een overnachting kunnen pakken in Clermont-Ferrand. Deze studentenstad heeft als opvallend detail dat zowel de kathedraal als een redelijk groot aantal huizen in de binnenstad zwart van kleur is.

Rijd je via de A20 door de Dordogne? Dan zijn Limoges, Cahors en Toulouse de moeite waard. Cahors is de leukste en de kleinste stad, maar wel vrij toeristisch dus in de zomermaanden ook druk bezocht.

Reserveer vooraf!

Het aantal beschikbare hotelkamers neemt op dit moment in rap tempo af. Vooral familiekamers, waar je met het hele gezin kunt slapen, zijn op steeds minder plekken te boeken. Bij booking.com kun je vooraf je hotelkamers in Frankrijk reserveren. In veel gevallen kun je tot één of twee dagen voor aankomst nog kosteloos annuleren voor het geval je je toch mocht bedenken over de route.Plaats een reactie