Toerisme Brussel groeit

Na 2012, dat een stabiel jaar was, knoopte het toerisme in Brussel in 2013 weer aan met groei. Het aantal overnachtingen steeg met 4,7% tot bijna 6,3 miljoen, voor 3,3 miljoen bezoekers.

Er zijn verschillende redenen voor deze stijging. De gevolgen van de financiële crisis ebben geleidelijk weg, de consumenten en ondernemers krijgen stilaan weer vertrouwen, er kwam meer toeristische infrastructuur in Brussel en de stad werd ook aantrekkelijker in de markt gezet.

Hotels zijn goed voor 95% van het totale aantal overnachtingen in Brussel. Ondanks de toenemende concurrentie vanuit de opkomende markt van verhuurders van privé-appartementen wisten de hoteliers toch nog met 0,4% te plussen ten opzichte van het jaar daarvoor. Jeugdherbergen wisten een groei van maar liefst 13% te realiseren.

Belgen namen 19,4% van de totale overnachtingen voor hun rekening. Daarmee is het de grootste groep toeristen in Brussel. Vanuit het buitenland zijn het achtereenvolgens de Fransen, Britten, Duitsers, Spanjaarden en Amerikanen die het grootste aandeel hebben in het aantal overnachtingen in Brussel. Nederland valt net buiten de top5 van buitenlandse toeristen in Brussel. Zij staan op de zesde plaats met een marktaandeel van 4,9% van alle overnachtingen door buitenlanders.

Van alle overnachtingen in Brussel valt 47,5% in de categorie ‘recreatief’ en 52,5% in de categorie ‘zakelijk’. Niet voor niets dat het luxe vijfsterren segment ruim twaalf procent van het aantal hotelkamers bestrijkt.Plaats een reactie