Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld

Met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer is Vaticaanstad veruit het kleinste land ter wereld. De nummer 2 op deze lijst is Monaco dat met een oppervlakte van 1,95 vierkante kilometer ruim 4 keer zo groot is. Vaticaanstad is een enclave in Italië; het grondgebied van deze kleinste onafhankelijke staat ter wereld wordt in zijn geheel omsloten door dat van de Italiaanse hoofdstad Rome. Hoewel Vaticaanstad geen lid is van de Europese Unie geldt de euro wel als wettig betaalmiddel.

Bevolking

In 2013 bestond de totale bevolking van Vaticaanstad uit 839 inwoners. Opvallend is dat het geboortecijfer van de dwergstaat op 0 ligt. Je kunt alleen inwoner van Vaticaanstad worden door middel van naturalisatie. Het staatsburgerschap is overigens niet erfbaar.

Bezienswaardigheden

Vaticaanstad mag dan klein zijn, het puilt uit van de bezienswaardigheden. Vaticaanstad staat dan ook in zijn geheel op de wereld erfgoedlijst van de Unesco. Op het Sint Pietersplein vind je de Sint Pietersbasiliek die in 1626 werd voltooid en gold tot 1989 als grootste kerk ter wereld.
In het Apostolisch Paleis vind je de Sixtijnse Kapel met de wereldberoemde fresco’s van Michelangelo die het Laatste Oordeel uitbeelden. De Sixtijnse Kapel is tevens de plek waar de kardinalen bijeenkomen wanneer er een nieuwe paus gekozen dient te worden. Ten tijde van dit conclaaf wordt er een extra schoorsteen op de basiliek geplaatst. Twee maal daags komt er, afhankelijk van de uitkomst van de stemrondes zwarte of witte rook uit één van de schoorstenen, opdat de mensen op het Sint Pietersplein kunnen zien of er een nieuwe paus is gekozen.
Verder vind je in het Apostolisch Paleis de Vaticaanse Musea waar veel kaarten, beelden en schilderijen tentoongesteld worden. Ook vind je hier de afdeling koetsen en rijtuigen waar je onder andere de pausmobiel kunt bewonderen. Achter de musea liggen de Vaticaanse tuinen. In de tuinen staan diverse gebouwen die stammen uit de 9de eeuw tot nu. De tuinen zelf beslaan meer dan de helft van het grondoppervlak van Vaticaanstad. Tussen de levendige bloemperken staan diverse beelden en prachtige fonteinen die voor de nodige verkoeling kunnen zorgen.Plaats een reactie